Під Ямполем відкрили пам’ятник героям та освістали мера (фото, відео)

Під Ямполем відкрили пам’ятник героям та освістали мера (фото, відео)

Дуже багато людей зібралося на перехресті біля невеликого селища Ямпіль на Лиманщині: активісти відкрили пам’ятний знак 19 загиблим героям. 

Десятеро з них загинули на цьому місті саме два роки тому- під час звільнення населених пунктів Лиманщини. Пряме попадання в БМП забрало життя хлопців з різних куточків нашої країни. 

Не дивлячись на неймовірну спеку, люди приїхали зі Слов’янську, Лиману, Сіверська та Бахмута. Було багато і місцевих мешканців сіл Ямпіль та Крива Лука, що стали свідками та безпосередними учасниками тих подій. Вони встановили намет та принесли багато холодної води- щоб люди могли втомити спрагу.

-Ми і тоді приїздили  до них, привозили воду, бо спека була- як зараз. Потім побачили, що в них немає їжі. Жінка зібрала декілька бройлерів, привезли їм. Та не повірили вони- кажуть, що це нам?- розповідає місцевий фермер. А його тихо питає мати загиблого героя, яка приїхала з Дніпровщини:

-А мого не пам’ятаєте- він високий, з рудими вусами?

Чоловік зітхає: він не встиг роззнайомитися, бо йшли бої. Він не розповідає, що за тих бройлерів могли розстріляти його та родину, він зітхає- не пам’ятає рудого з вусами…

Виступали багато причетних до подій: хтось зміг тільки сказати “Слава Україні!”, бо сльози душили, рідні загиблих розповідали про своїх дітей та чоловіків, бо для них це наважливіше. 

Голова Лиманщини читає з листка дуже патріотичні слова, але йому кричать “Ганьба!”, бо ті слова, мабуть, не дуже його. Дружина загиблого Юрія Голополосова каже, що зробити цей пам’ятник запропонували звичайні люди- з Сіверська, Лиману, громада Кривої Луки, а ніяк не міська влада. Та дякує небайдужим за це, бо вважає, що її чоловік тоді загинув не дарма. З натовпу місцеві жінки кричать: “Пробачте нас!” І усі  жінки плачуть.

До мемориалу – велика черга. Квіти вкривають пагорб. Воїни роблять залпи, і сосни Лиманщини здригаються від пострілів, які вже відгріміли тут два роки тому…

Далі фото…

DSCN0989

DSCN0991

DSCN0993

DSCN0995

DSCN0998

DSCN0999

DSCN1014

DSCN1020

DSCN1025

DSCN1028