‎Передача Вифлеємського Вогню Миру громаді Бахмута

‎Передача Вифлеємського Вогню Миру громаді Бахмута


Громадська організація “Бахмут Український” свого часу доклала багато зусиль, щоб Пластовий рух в Бахмуті був заснований і стримко розвивався. Зараз Бахмутська Пластова Станиця відома в різних містах України. Вже не вперше напередодні Різдва Христового 21 грудня 2019 року (субота) пластуни передадуть мешканцям Бахмута Вифлеємський Вогонь Миру.

Поширюватимуть світло з Вифлеєму на площі Свободи (біля будівлі міської ради) члени місцевого осередку Пласт – український скаутинг разом пластунами з Києва. Вони привезуть Вогонь для мешканців населених пунктів Донецької і Луганської областей, а також українських військових.

«Вифлеємський Вогонь Миру» — міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового, котра полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа.

Акцію започаткувала у 1986 році австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц. Щороку представники ORF та австрійські скаути беруть Вогонь у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Із рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський Вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, миру, злагоди і сподівання.

Україною Вифлеємський Вогонь поширюють члени “Пласту”. Вперше Вогонь до України потрапив у 1992 року. Відтоді щороку пластуни передають його українській громаді, церквам, несуть до дитячих притулків, лікарень, щоб ті, хто перебувають далеко від своїх родин, могли відчути тепло Вифлеємської зірки. А з початком бойових дій на Сході України пластуни поширюють вифлеємське світло на передових позиціях української армії, військові лікарні у зоні проведення ООС і серед місцевих громад.

Ідея Вогню і його проста символіка сприйнялися українською громадою і впродовж останніх років для багатьох з нас Вогонь став доповненням під час святкування Різдва Христового. Тому Вогнем з Вифлеєму люди запалюють свічки на Святу Вечерю. Традиційно Вогонь зберігається в церкві до Йордану – до 19 січня. Потім його можна погасити. Люди можуть брати Вогонь на кожну Святу Вечерю.

Щороку акцію передачі священного сяйва благословляють Православна Церква України, Українська Греко-Католицька Церква та Римо-Католицька Церква в Україні.