Талантовитих поетів та письменників запрошують до участі в конкурсі

Талантовитих поетів та письменників запрошують до участі в конкурсі

3 серпня 2017 року офіційно розпочався другий східноукраїнський Регіональний конкурс літературної творчості «Кальміюс».

Започаткований лише минулого року на волонтерських засадах, «Кальміюс» об’єднав понад дві тисячі україномовних літераторів з Донеччини, Луганщини, Запорізького краю, Харківщини та Дніпровщини. До того ж, значна частина робіт надійшла на конкурс з окупованих територій. Велика кількість конкурсантів не залишає сумніву в тому, що схід України насичений талановитими україномовними митцями.

Організатори змагання – філантропи з Донеччини – учитель української мови та літератури ЗОШ № 11 м. Краматорськ, популяризатор читання серед дітей і підлітків Оксана Проселкова та пластун із Краматорська, голова ГО “Культурно-освітня фундація «Лібері Лібераті» Максим Потапчук.

Метою конкурсу організатори називають активізацію творчих зусиль та діалогу між громадами східних областей, виявлення та підтримку літературно обдарованих українців, а також культурну деокупацію сходу України.

Цього року взяти участь у конкурсі можуть переселенці та жителі Донецької, Луганської, Харківської, Дніпровської та Запорізької областей, віком від 16 до 60 років.

Обов’язкові вимоги: твори необхідно написати українською мовою та надіслати на електронну адресу kalmiusukraine@gmail.com.

Інформаційну підтримку та звернення до голів п’яти областей надають віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, керівник служби віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Сергій Сиротенко, головний інформаційний партнер заходу – «Територія А».

Фінал конкурсу (11 листопада) буде не менш гучним та масовим, ніж минулорічний – лауреати «Кальміюсу» отримають цінні призи від видавництв-партнерів. До того ж, в рамках заключних заходів заплановано презентацію східноукраїнського альманаху з роботами переможців попереднього конкурсу.

Нагадаємо, що минулорічний фінал літературного конкурсу «Кальміюс» зібрав видавців, театралів, літераторів, майстрів та митців з усієї України, школярів та студентів загальною кількістю більше семи тисяч гостей.

Організатори запрошують до співпраці меценатів та інформаційних партнерів фіналу конкурсу.

Склад журі цьогорічного літературного змагання:

Номінація «Поезія для дорослих»:
Ростислав Мельників – завідувач кафедри української і світової літератури Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, поет, літературний критик.
Олег Соловей – кандидат філологічних наук Донецького національного університету ім. Василя Стуса, поет, літературний критик;
Олексій Чупа – український поет та письменник, засновник Донецького слему (м. Макіївка).

Номінація «Проза для дорослих»:

Ксенія та Петро Мацкевич – PR-експерти, видавці і бізнес-консультанти, які мають за плечима успішні самостійні бізнес-проекти: культове видавництво «Кальварія», професійні, культурологічні та корпоративні часописи, соціокультурні проекти, успішні PR-кампанії.

Дара Корній – українська письменниця-прозаїк. Лауреат третьої премії «Коронації слова» за роман «Гонихмарник» (2010).

Віктор Разживін – кандидат філологічних наук Слов’янського державного педагогічного університету, багаторічний член журі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Проза для дорослих».

Номінація «Поезія та проза для дітей і підлітків»:

Іван Андрусяк – поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач, видавництва «Фонтан казок» та «Легенда».

Наталія Марченко – старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ, провідний бібліограф НБУ для дітей, кандидат історичних наук, автор-організатор спеціалізованого ресурсу КЛЮЧ НБУ для дітей.

Ігор Зарудко – креативний директор харківського видавництва «Vivat».

Номінація «Драматургія для дітей і дорослих»:

Олександр Гаврош – завідувач літературно-драматургічною частиною Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв.

Юрій Мисак – український актор, режисер, художній керівник Першого театру для дітей та юнацтва.

Ольга Байбак – керівник літературно-драматургічної частини Київського муніципального академічного театру ляльок.

Номінація «Публіцистика»:

Василь Іванюкдиректор БО «Благодійний фонд «Карітас Краматорськ».

Cтаніслав Федорчук – український політолог, публіцист, голова Правління “Української народної ради Донеччини та Луганщини”.

Петро Погожельский журналіст Польського радіо, лауреат польської нагороди “Посол Нової Європи” за книгу “Український борщ”.

Більше інформації про другий регіональний літературний конкурс «Кальміюс» – на сторінці проекту в соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/kalmiusukraine/ та на сторінці організаторів: LiberiLiberati.org

Контакти організаторів:

Оксана Проселкова 0996197730, https://www.facebook.com/MaksymPotapchuk

Максим Потапчук 0991405029, https://www.facebook.com/proselkova.o.a