Чи правда, що ніхто не забутий?..(ФОТО)

Чи правда, що ніхто не забутий?..(ФОТО)

Мало хто навіть з місцевих мешканців знає, що на території військової частини є пам’ятник, який встановлений на місці масового поховання військовополонених. Біля трьох тисяч поранених військових, які були залишені під час відступу, були закатовані фашистами та поховані саме там, де розташована зараз військова частина. Ось так це місце виглядало ще сьогодні вранці.

DSCN1285

-Мені розказував покійний тесть, як він, малим хлопцем бігав сюди, щоб годувати поранених: німці дозволяли це робити тільки дітям. Але коли він прибіг вже втретє, охоронець його просто викинув, бо хлопці були приречені, – розказує місцевий мешканець.

DSCN1287

Коли там постійно дислокувалися військові, на плацу біля пам’ятника воїни давали присягу, пам’ятник підтримувався, територія прибиралась. Але потім, коли майже вся територія військового містечка була занедбана, про пам’ятник теж забули. Та й проводити якісь заходи там було неможливо: через сухостій його навіть знайти було неможливо.

DSCN1282

В 2012 році навіть чавунні плити, де написано, кому саме пам’ятник, вкрали. Крадія спіймали, але ремонтом ніхто не займався. Нещодавно зрізали навіть огорожу… 

DSCN1305

З початком війни на території вже було багато військових, одні змінювали інших, але про те, що там існує такий пам’ятник, мабуть, ніхто й не знав.  

DSCN1311

Волонтери, які випадково побачили цей пам’ятник, були здивовані, бо місцева влада нещодавно стверджувала, що з пам’ятником все гаразд, але туди просто ніхто не пускає…

DSCN1293

-Ось тут написано: “Ніхто не забутий, ніщо не забуте”. А навкруги – хащі… Так, це дійсно, не “діди воювали”, тут ці діди були покинуті, страждали та помирали… Тому ми вирішили, що заради пам’яті тих загиблих ми повинні зробити толоку, – повідомив керівник “Бахмута Українського” Сергій Гончаров. 

DSCN1301

Волонтери закликають містян долучатися до відновлення пам’ятників та прибирання місць масових поховань часу Другої світової, бо це – справжня турбота про пам’ять, яка, на відміну від бравурних речей, не викликає агресію та не закликає “повторювати ще”… Ось – перші результат тільки однієї толоки, яку провели волонтери разом з військовими. Далі буде…

DSCN1307

День пам_яті 012

День пам_яті 016

День пам_яті 004